Oikeanlainen pesupöytä kulloiseenkin tarpeeseen
Stala Modulit valittiin Plootu Fennica-kilpailun teollisuussarjan voittajaksi vuonna 2002. Modulit ovat massakustomoitu tuoteperhekokonaisuus, jossa asiakas voi altaiden ja työtasojen joustavan moduloinnin ansiosta räätälöidä itselleen parhaiten sopivan keittiökokonaisuuden.
Stalan R & D Manager Ismo Roponen kertoo voittajatyön idean syntyneen Juhani Salovaaran Studiossa ja jalostuneen hienoksi kokonaisuudeksi tuotekehitysprosessin kuluessa.
- Yhdistimme olemassa olevia allaskomponentteja aivan uusiin tasoratkaisuihin. Tuotteesta oli esiversio, mutta modulien avulla rakensimme sen ympärille kokonaisen tuoteperheen, Roponen kertoo. Tuoteperheeseen lisättiin mm. uusia asiakaskohtaisia suunnitteluominaisuuksia ja kuviointitekniikoita. Lisäksi tuotteelle kehitettiin täysin uudenlainen markkinointikonsepti.
Seuraava sukupolvi
Ismo Roponen sanoo kilpailumenestyksen tulleen suunnittelijatiimille iloisena yllätyksenä. Kilpailussa palkittu tuote menestyi niin hyvin, että siitä on jo kehitetty seuraava tuotesukupolvi.
- Uusi Style & Combo -tuoteperheemme korvaa entiset modulit, Roponen kertoo. Tuotteen suunnitellussa vaikuttaneesta joukosta suurin osa on edelleen Stalan palveluksessa. Kakkukahvien lisäksi kilpailumenestystä hyödynnettiin mm. tuotteen markkinoinnissa.
- Ja tokihan kilpailumenestys on yksi ikuisesti säilyvä etappi yrityksen historiassa, Roponen summaa kilpailun antia.
IT-laitekaappi
Vuoden 2010 teollisuussarjan voittajaksi ja samalla vuoden ohutlevytuotteeksi valittiin Compusteelin IT-laitekaappi.
"Olimme systemaattisesti etsineet tuotetta, jolla olisi isot markkinat ja jossa hyödyttäisiin yhtiömme kahdesta vahvasta osaamisalueesta: miehittämättömästä tuotannosta ja kennotekniikoista".
- Vaikeina aikoina kiihdytimme tuotekehitystä ja onnistuimme tekemään hyvän IT-laitekaapin. Se täyttää erinomaisesti vaatimukset. Perinteisestä laitekaapista sen erottaa itsekantava kori. Olemme siis jättäneet kalleimman osan eli rungon pois.
- Tuote on edullinen ja ominaisuudet ovat vain parantuneet. Tuote oli mielestämme loistava ja ilmoitimme sen siksi Plootu Fennicaan.
- Tuotekehityksessä on ollut mukana iso ryhmä eli melkein kaikki yhtiömme työntekijät. Ohutlevytuotteet soveltuvat erityisen hyvin automatisoitaviksi ja ovat siksi iso mahdollisuus. Miehittämättömässä tuotannossa ei tule pakkoa siirtää toimintoja Kiinaan.
Toimitusjohtaja Timo Juutilainen toteaa, että on hyvä rohkaista kehittämään alaa, kuten Plootu Fennica tekee. Sitä paitsi ohutlevytuotteissa pääsee kekseliäisyys esiin. Ala on huippuinnostava.
Kassakaapista moderni sisustuselementti
Kason E-300-kassakaappisarja sai Plootu Fennica -kilpailun teollisuussarjan kunniamaininnan vuonna 2004. Monikerroksisesta levyrakenteesta valmistettu kevyt ja edustava tuoteperhe on oman alansa uranuurtaja.
Kason kassakaapit ovat sisustuksellisesti helposti sovitettavissa niin koteihin kuin yritysten julkisiin tiloihin. Toimitusjohtaja Jari Bachmannin mukaan Kason kassakaapin keveys perustuu sen uudenlaiseen rakenteeseen.
- Vanhanmalliset kaapit saattoivat painaa jopa 3000 kiloa. Uuden, monikerroksista levyä hyödyntävän rakenteensa ansiosta kassakaapit painavat reilusti alle 1000 kiloa ja ovat selvästi "keveämpiä" myös ulkoasultaan.
Valokuvat talteen
Kaso on pyrkinyt viime vuosina kasvattamaan asiakaskuntaansa kotitalouksien keskuudessa. Bachmannin mukaan kassakaapit ja kodinturvakeskukset ovat parhaimmillaan luonteva osa normaalia kodinsisustusta.
- Ulkoisesti kassakaapit ovat helposti muunneltavissa. Kassakaapin etupaneelin voi verhoilla esimerkiksi puulla.
Kilpailutyön ideointiin ja toteuttamiseen osallistunut tiimi on edelleen koossa. Voittajatyö on osa yrityksen päätuotesarjaa. Sen pohjalta on kehitetty mm. kodinturvakeskus, jolla kotitaloudet voivat suojata tärkeät asiapaperit ja vaikkapa valokuvat varkauden tai palon varalta.
Jari Bachmannin mukaan Plootu Fennica -kilpailussa menestyneen kassakaapin jatkokehityksen on tarkoitus käynnistyä lähitulevaisuudessa.
- Kilpailussa menestymisen myötä saimme julkisuutta, joka teki tuotteestamme tunnetun sekä asiakkaiden että alalla toimivien yritysten keskuudessa, Bachmann toteaa.
"Kilpailuun osallistuminen oli itsestään selvää"
Vuoden 2002 Plootu Fennica -kilpailun oppilaitossarjassa palkittiin kunniamaininnalla Nuovo-salaattiottimet.
Eleettömän selkeälinjaiset ottimet ovat persoonallinen ja muotoilultaan linjakas design-tuote. Niiden suunnittelijan, Mika Nenosen, mukaan kilpailu oli erinomainen etappi hänen urallaan. Hän sanoo, että kilpailut ovat nuorille suunnittelijoille lähestulkoon ainoita tapoja vaikuttaa omaan menestymiseensä jo opiskeluaikana.
- Muotoilun opiskelijoilla kilpailuihin osallistuminen kuuluu kulttuuriin. Jos alaa kohtaan on vähänkin enemmän intohimoa, niin pelkät kouluprojektit eivät riitä. Kilpailujen kautta on mahdollisuus saada näkyvyyttä ja tehdä nimeään tutuksi jo ennen valmistumista, Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut ja Taideteollisessa korkeakoulussa kirjoilla oleva Nenonen kertoo.
Valmistustekninen uudistus
Kilpailussa menestyminen ei tullut Nenoselle varsinaisesti yllätyksenä.
- Minulla on tapana laittaa itsestäni sen verran likoon, että oikeastaan olisin ollut pettynyt, jos työtäni ei olisi noteerattu lainkaan. Työ on minulle intohimon kohde, tapa nähdä ja ymmärtää maailmaa. Jos olen itse tyytyväinen lopputulokseen, niin luulen, että muutkin ovat. Tarkoituksenani ei ole ylpeillä osaamisellani. Kyse on enemmänkin omanarvontunnosta ja sataprosenttisesta paneutumista annettuun tehtävään, Nenonen painottaa.
Kilpailutyön idea syntyi Nenosen päässä vaihto-opiskeluaikana Milanossa. Koska sikäläisen koulun opiskelutahti oli rauhallisempaa kuin Suomessa, jäi valmistusteknisten asioiden pohdintaan enemmän aikaa. Ohutlevystä taivuttamalla tehtyjen salaattiottimien valmistustekniikka muotoutui lopulliseen asuunsa lukuisien kokeilujen kautta. Kaupallista läpimurtoa palkitut salaattiottimet eivät kuitenkaan tehneet.
- Nimettömän nuoren suunnittelijan on lähes mahdotonta saada yksittäistä lusikkaa ja haarukkaa kaupallistettua, sillä mikään konserni ei ota sellaisia massatuotantoon. Hukkaan kilpailuun osallistuminen ei kuitenkaan mennyt, sillä voittotyö ja diplomi ovat olleet arvokas osa portfoliotani, nykyisin Nokian palveluksessa Tanskassa teollisena muotoilijana työskentelevä Nenonen päättää.
Hattutempulla kotimaista mainetta
Valmet Automotiven avo-autosovellus aukeavasta kattorakenteesta palkittiin vuoden 2002 Plootu Fennica -kilpailussa tuomariston kunniamaininnalla. Tuomaristo piti Volvo C70:n runkoon suunniteltua Hatrick convertible -avokattomekanismia erinomaisena osoituksena tehtaan rakenne- ja muotoiluosaamisesta, jossa ohutlevyosaaminen korostuu erityisesti rakenteissa ja viimeistellyssä ulkomuodossa.
Valmet Automotiven projektipäällikkö Risto Sarakaski muistelee kilpailuun osallistumisen impulssin tulleen perinteisesti postin mukana.
- Saimme kilpailukutsun ja ennakkomateriaalit postissa ja päätimme lähteä mukaan. Kilpailu ei ollut meille entuudestaan tuttu, mutta ajattelimme, että parhaimmillaan se voi tuoda meille mukavasti kotimaista näkyvyyttä. Pääosin suuntaamme tuotemarkkinointimme ulkomaille, josta syystä olemme kotimaassa melkoisen tuntemattomia, Sarakaski kertoo.
Uniikki ratkaisu
Sarakaski painottaa, että avoauton kattokonseptin ei ollut tarkoitus kaupallistua sellaisenaan. Valmetin rakentama avoauto siirtyvine kattoineen oli puhdas markkinoinnin työväline, jonka avulla pyrittiin saamaan tuotantoon uusia kokonaisautoprojekteja. Tällä hetkellä Valmetin tehtaalla valmistetaan mm. avo-Porchea.
- Vastaavanlaisia kattokonsepteja on kyllä mennyt sittemmin tuotantoon, Sarakaski toteaa ja kertoo Valmetin suunnitelleen alan yrityksistä ensimmäisenä nelipaikkaisen avoauton siirtyvän kattokonseptin.
Sarakasken mukaan kilpailutyön konsepti suunniteltiin vuonna 2000. Prototyyppi rakennettiin vuoden 2001 talven aikana ja valmis konsepti esiteltiin Geneven autonäyttelyssä saman vuoden maaliskuussa.
- Kaikki suunnittelun vaiheet: kinematiikka, komponenttien suunnittelu ja rakennussuunnittelu, tehtiin CAD-järjestelmiä käyttäen. Ohutlevykaton lisäksi järjestelmään tehtiin lisäratkaisuja, kuten mm. langaton kaukokäyttö, kojetaulun graafinen näyttö ja turvallisuusratkaisu estämään sormien väliin jäämisen.
Kilpailutyössä ohutlevyä työstettiin varsin perinteisellä tavalla, mutta itse kattoratkaisu oli valmistuessaan uniikki. Valmetin patentoimaa kattokonseptia on sittemmin kehitetty edelleen.
- Kilpailussa menestyminen toi meille juuri sitä mitä haimmekin eli kotimaista näkyvyyttä. Siinä mielessä osallistuminen oli ehdottomasti vaivansa väärti, Sarakaski päättää.